Bente ten Pas

Projecten in vorm

Ga terug

Talk and listen, Claim Yours, Patroon doorbreken, Heitje voor een karweitje, Vies, De toekomst.

TALK AND LISTEN

Een simpele groet op straat.

Het valt mij op dat er in dorpen meer gegroet wordt dan in grotere steden. Een simpele ‘hallo’ kan er soms niet vanaf. In grotere steden leven mensen meer in drukte en voor zichzelf, best jammer. Hooguit een ‘hallo’ zou fijn zijn om ook eens terug te horen. Met een simpele groet ben je aardig tegen elkaar en kan je een gesprek opstarten. Dit concept laat mensen zich hiervan bewust maken en stimuleert het groeten op straat: het open staan met een gesprekje met een ander. Wellicht tot echt contact!


CLAIM YOURS

In de lastige tijd met het corona virus is het heel erg belangrijk om op hygiëne te letten. Met deze stickers kun je je eigen producten ‘claimen’ die bijvoorbeeld in de koelkast liggen. Anderen in het huis weten zo ook waar jouw sporen zijn achtergelaten.

Welk design kies jij?


VIES

Het uitvergroten van de angst zou kunnen helpen om over je angst heen te komen. Mijn frustratie liep soms zo hoog dat als ik vlekken in mijn kleren had, dat ik zo snel mogelijk naar huis wou om mijn kleding te verwisselen. Al zou niemand altijd zo’n klein vlekje van bijvoorbeeld een slagroomtaart zien als je deze zou soppen op je broek. Toch voel ik mij dan zo vies, dat het haast tegen smetvrees aanhing. Ik vergrootte mijn ‘angst’ om al het eten over mij heen te gooien en dit openbaar te tonen. En raar maar waar, ik zou niet direct na 1 klein vlekje gelijk mijn broek verwisselen, Ach ja, misschien dan toch de volgende dag maar dat zouden er wel meerderen doen.


PATROON DOORBREKEN


Kind zijn, waarom verlangt men daar soms naar?

De tijd dat zo onbezorgd was, je geen verantwoordelijkheid hebt en al spelend en onbeschaamd de wereld ontdekt. Volwassenen kijken over het algemeen niet met een open blik naar de wereld, vullen snel dingen in, denken te veel in vaste patronen. Buiten de lijnen denken is dan lastig. Met dit project probeer ik fysieke patronen te doorbreken.

Volwassenen mogen kind zijn, daar hoeven we ons niet voor te schamen! Wat houdt patroondenken in? Met bijvoorbeeld leren tekenen, worden verbindingen in de hersenen aangelegd. We weten nu dat een blaadje van de boom groen is en een paddenstoel een ronde vorm heeft. Die geleerde verbindingen gebruik je na meerdere herhalingen automatisch, dus zul je het niet snel anders tekenen. Zo ontstaan vaste denkpatronen. Zo loop je vaak op een zo efficiënt mogelijke wijze naar het werk, omdat dit de kortste route is. Men zal meer van dit soort routines hebben. Patroondenken heeft ook zijn voordelen, maar het beperkt ook. Bij het komen tot nieuwe en vooral originele ideeën bijvoorbeeld. Fysieke patronen. De patronen waarin we denken en de patronen die we buiten zien, hebben wat mij betreft wat met elkaar te maken. In de wereld om ons heen zijn ook fysieke patronen te zien. Bekijk de straten maar eens, de stenen zijn in patronen neergelegd, om zo op een efficiënt mogelijke wijze, een straat op te bouwen. Er zijn wel verschillende legverbanden, maar het blijft een patroon met alleen een praktische functie: om men van punt A naar B te brengen, zonder vieze voeten te krijgen. Handig, maar ik zie er nog een functie in: de wereld meer opvrolijken. Dit met als doel: mensen op andere gedachten te laten brengen, ontspannen te laten voelen, op nieuwe ideeën te brengen, in het hier en nu te laten leven. Maar vooral om ons kind te laten voelen.

HEITJE VOOR EEN KARWEITJE

Wie kent het niet? Het spelletje wat in vroeger nog veel werd gespeeld. Vele kinderen weten niet wat het is, jammer toch?

Heitje voor een karweitje was oorspronkelijk een slagzin voor een actie in de jaren vijftig. Padvinders deden toen klusjes om geld in te zamelen. Een heitje is vijf stuivers, een kwartje dus. Tegenwoordig zijn kinderen dol op mobiele apparaten, weten precies hoe ze zo’n apparaatje kunnen bedienen. We kunnen online ook veel geld uitgeven met een druk op de knop maar hebben kinderen het besef wel dat ze een groot bedrag hebben uitgegeven? En hoeveel het waard is? Hoe komen ze aan het geld? Hoelang zal je moeten werken voor dat ene leuke Playstation spelletje? Velen kijken naar schermen omdat een bordspellen kaartspellen ook online worden aangeboden, terwijl juist het fysieke gedeelte bij een spel ook een grote rol speelt bij ontwikkeling van kinderen. Juist ‘Heitje voor karweitje’ stimuleert vele goed in ontwikkeling van de kinderen. Denk aan het sociale aspect, lichamelijke aspect, cognitieve aspect. Daarom vind ik het ook jammer, dat het niet meer wordt gespeeld.

Heitje voor een karweitje doet voor beide kanten veel goeds, kinderen verrichten een goede daad voor een ander, de ander voert ook een leuk gesprek en hoeft zelf niet aan de slag.

Het bordspel en deze raamposter stimuleren beide om via een makkelijke weg, in contact te komen met de buurt, geld te verdienen en fysiek bezig te gaan. In het bordspel, zijn er kaartjes waarbij je echt naar de buren moet gaan om klusjes uit te voeren om zo hun punten en badges te verdienen.

Het biljet die op de ruiten kan worden geplakt, maakt het voor kinderen iets gemakkelijker om aan te bellen bij mensen aangezien ze kunnen zien dat de mensen bij dat huis, klusjes hebben. Ook maakt dit biljet bewust, dat het spel nog bestaat. Aan de hand van d QR code te scannen, kunnen mensen meer info lezen.

Geschikt voor alle leeftijden!


DE TOEKOMST

Hoe zou de toekomst eruit zien? Aan de hand van bewerkte foto’s, maakte ik voor ADCN 12 foto’s hoe mijn toekomst eruit zal zien over 40 jaar.8 van de 12 foto’s waren te zien in het stedelijk museum in Amsterdam.