Bente ten Pas

Heitje voor een karweitje

Ga terug

Wie kent het niet? Het spelletje wat in vroeger nog veel werd gespeeld. Vele kinderen weten niet wat het is, best jammer toch?

Heitje voor een karweitje was oorspronkelijk een slagzin voor een actie in de jaren vijftig. Padvinders deden toen klusjes om geld in te zamelen. Een heitje is vijf stuivers, een kwartje dus. Tegenwoordig zijn kinderen dol op mobiele apparaten, weten precies hoe ze zo’n apparaatje kunnen bedienen. We kunnen online ook veel geld uitgeven met een druk op de knop maar hebben kinderen het besef wel dat ze een groot bedrag hebben uitgegeven? En hoeveel het waard is? Hoe komen ze aan het geld? Hoelang zal je moeten werken voor dat ene leuke Playstation spelletje? Velen kijken naar schermen omdat een bordspellen kaartspellen ook online worden aangeboden, terwijl juist het fysieke gedeelte bij een spel ook een grote rol speelt bij ontwikkeling van kinderen. Juist ‘Heitje voor karweitje’ stimuleert vele goed in ontwikkeling van de kinderen. Denk aan het sociale aspect, lichamelijke aspect, cognitieve aspect. Daarom vind ik het ook jammer, dat het niet meer wordt gespeeld.

Heitje voor een karweitje doet voor beide kanten veel goeds, kinderen verrichten een goede daad voor een ander, de ander voert ook een leuk gesprek en hoeft zelf niet aan de slag.

Het bordspel en deze raamposter stimuleren beide om via een makkelijke weg, in contact te komen met de buurt, geld te verdienen en fysiek bezig te gaan.
In het bordspel, zijn er kaartjes waarbij je echt naar de buren moet gaan om klusjes uit te voeren om zo hun punten en badges te verdienen.
Het biljet die op de ruiten kan worden geplakt, maakt het voor kinderen iets gemakkelijker om aan te bellen bij mensen aangezien ze kunnen zien dat de mensen bij dat huis, klusjes hebben. Ook maakt dit biljet bewust, dat het spel nog bestaat. Aan de hand van d QR code te scannen, kunnen mensen meer info lezen.

Geschikt voor alle leeftijden